ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

Η Μαρίζα Κωχ γεννήθηκε στην Αθήνα. Από εννιά χρονών ζει στη Σαντορίνη με την οικογένεια της μητέρας της. Τα πρώτα της μουσικά ακούσματα ήταν η Βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια. Δέκα χρόνια μετά επιστρέφει στην Αθήνα , όπου παρακολουθεί μαθήματα σολφέζ και αρμονίας.

Η πορεία της Μαρίζας Κωχ από την αρχή της καριέρας της μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από την επίμονη παραμονή της στο δρόμο της προσωπικής μουσικής αναζήτησης, όσον αφορά τη σύνθεση και την ερμηνεία των τραγουδιών της. Αυτό την κατατάσσει ανάμεσα στις σημαντικότερες γυναίκες μελωδούς και ερμηνεύτριες του 20ου αιώνα στη χώρα μας.

Το 1971 η Μαρίζα Κωχ ηχογραφεί τον πρώτο της μεγάλο δίσκο με τίτλο «Αραμπάς». Στο δίσκο αυτό καταγράφεται για πρώτη φορά ένας νέος τρόπος απόδοσης παραδοσιακών τραγουδιών με συνοδεία κρουστών και ηλεκτρικών οργάνων.

Το 1973 κυκλοφορεί ο δεύτερος μεγάλος της δίσκος με τίτλο «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» και ένα χρόνο αργότερα , το 1974, ο δίσκος της «Δυο ζυγιές παιχνίδια».

Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος «Παναγιά μου Παναγιά μου», όπου υπάρχει το ομώνυμο τραγούδι με το οποίο η Μαρίζα Κωχ πήρε μέρος στο Φεστιβάλ της Eurovision στη Χάγη (τραγούδι διαμαρτυρίας για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο).

Το 1977 με το δίσκο της «Άσε με να ταξιδέψω» κάνει μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση της συνθετικής της δουλειάς.

Το 1978 μελοποιεί ποιήματα του Νίκου Καββαδία παρακινούμενη από τις αιγαιοπελαγίτικες καταβολές της και τη γνωριμία της με τη ζωή των ναυτικών. Ένα από τα τραγούδια του δίσκου αυτού, το «Φάτα Μοργάνα» χρησιμοποιήθηκε από τον διάσημο Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Φερρέρι ως soundtrack στην βραβευμένη ταινία του «Η ιστορία της Πιέρρα» (Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ των Κανών το 1983).

Το 1978 επίσης κυκλοφορούν δύο δίσκοι της με παιδικά τραγούδια με τους τίτλους «Μια εκδρομή με τη Μαρίζα» και «Ένα περιβόλι γεμάτο τραγούδια».

Το 1979 η Μαρίζα Κωχ ηχογραφεί 24 νησιώτικα τραγούδια με το γενικό τίτλο «Αιγαίο». Σε αυτή τη συλλογή τραγουδιών παίζουν μερικοί από τους σημαντικότερους σολίστες της παραδοσιακής μας μουσικής.

Το 1981 κυκλοφορεί ο δίσκος της «Ο Καθρέφτης» που περιλαμβάνει τραγούδια των οποίων τους στίχους και τη μουσική έγραψε η ίδια.

Το 1983 ηχογραφεί το δίσκο με τίτλο «Στο βάθος κήπος» με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, τραγούδια που αποτελούν σταθερή μουσική ενότητα στις συναυλίες της εντός και εκτός Ελλάδας.

Το 1986 ηχογραφείται ο δίσκος «Τα παράλια», δίσκος μεγάλης συλλεκτικής αξίας ,με τραγούδια και οργανικά κομμάτια της Μικράς Ασίας.

Το 1988 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εθνική Οδός» με τραγούδια που έγραψε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιοδείας της στο εξωτερικό.

Το 1990 για το δίσκο της «Οι δρόμοι του μικρού Αλέξανδρου» (Μουσικά Ερεθίσματα για Βρέφη) η Μαρίζα Κωχ τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως γυναίκα δημιουργός.

Το 1992 ηχογραφεί το δίσκο της «Διπλή Βάρδια». Ο δίσκος περιέχει τραγούδια δικά της και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών με έντονο το στοιχείο του φωνητικού αυτοσχεδιασμού.

Από το 1993 μέχρι το 1996 η Μαρίζα Κωχ ασχολείται με την παραγωγή και την ηχογράφηση ενός μουσικού υλικού το οποίο αποτελεί τη βάση των εκδόσεων της δισκογραφικής εταιρείας VERSO που ιδρύει η ίδια το 1997 με κύριο σκοπό τη διάδοση της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

ΘΥΜΗ ΚΑΙΤΗ