ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ


Ο Κώστας Καραγιάννης γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά σε σχολή κοπτικής ραπτικής στη Γαλλία, όπου και μαγεύτηκε από τον κόσμο του κινηματογράφου και ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός γενικός καθηκόντων σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’60, ξεκίνησε να σκηνοθετεί, να συγγράφει σενάρια αλλά και να αναλαμβάνει την παραγωγή ελληνικών ταινιών.

Η πρώτη του ταινία, το 1961 στην Finos Film, έκοψε έναν τραγικό αριθμό εισιτηρίων (15), με αποτέλεσμα ο Φίνος να τον πετάξει έξω απο την εταιρεία “με τις κλωτσιές”. Αυτό, ωστοσο δεν τον αποθάρυνε.

Συνέχισε να εργάζεται ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός έως το 1966, οπότε και δημιούργησε, μαζί με τον Αντώνη Καρατζόπουλο, μια από τις γνωστότερες εταιρίες παραγωγής, την «Καραγιάννης – Καρατζόπουλος», η οποία έχει στο ενεργητικό της 118 ταινίες συνολικά.

Προτιμούσε την κωμωδία και θυμόταν λεπτομέρειες από κάθε του ταινία, που ακόμα και οι τεχνικοί τις ξεχνούσαν. Αυστηρός και οξύθυμος σε θέματα δουλειάς, εργάζονταν εντατικά και κοιμόταν 3 ώρες μόνο, τον καιρό της μεγάλης παραγωγής.

Στον ιδιωτικό του βίο ήταν άνθρωπος με χιούμορ, αθυρόστομος και πλακατζής. Δεν δίσταζε να ανταλλάσει πικάντικα ανέκδοτα με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, διακόπτωντας το γύρισμα, ή να “συγκρούεται” με την περίφημη Γαλαρία, στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ του ’71.

Τότε ο Καραγιάννης παρουσίασε την… «καλλιτεχνικών προθέσεων» ταινία “Καταναλωτική κοινωνία”. Όταν ο κόσμος άρχισε να γελάει και να κάνει πλάκα με τις ατάκες, ο σκηνοθέτης σηκώθηκε και φώναξε προς την Γαλαρία: «Σας την έφερα, κορόιδα!».

Ο Κώστας Καραγιάννης ήταν πιστός στον Εμπορικό κινηματογράφο. Τον ενδιέφερε η αποδοχή του κοινού, παρά των κριτικών και προτιμούσε τα εισιτήρια από τα βραβεία.

Δεν δίστασε να προχωρήσει στην παραγωγή βινταιοταινιών, αλλά και στην συνεργασία με ξένους κινηματογραφικούς οίκους, ενώ υπήρξε και παραγωγός πολών τηλεοπτικών σειρών.

Με 101 ταινίες είναι ο σκηνοθέτης με το μεγαλύτερο ποσοτικά έργο στον Ελληνικό Κινηματρογράφο.
Πέθανε το 1993 στην Αθήνα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

ΘΥΜΗ ΚΑΙΤΗ