ΚΟΡΚΟΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ο Στέφανος Κορκολής είναι έλληνας συνθέτης και πιανίστας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου του 1960 και μεγάλωσε στα Πατήσια. Θείος του είναι ο μεγάλος έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας.

Χαρακτηρίστηκε "παιδί θαύμα" αφού άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των πέντε χρόνων χωρίς να έχει διαδαχθεί πιο πριν. Πρώτη του δασκάλα η σολίστ του πιάνου Μαρίκα Παπαϊωάννου. Μέχρι τα εφτά του χρόνια έδινε ρεσιτάλ ως αυτοδίδακτος. Στα ένδεκα χρόνια του έδωσε τυπικές κατατακτήριες εξετάσεις στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητές στο πιάνο την Φοίβη Βάλληνδα και στην αρμονία τον Μενέλαο Παλλάντιο. Δυόμιση χρόνια μετά, λαμβάνει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό πιάνου. Κερδίζει το πρώτο βραβείο καθώς και υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για να συνεχίσει τις σπουδές του σε άλλο επίπεδο στο Παρίσι.

Από 17 χρονών και για 11 χρόνια έδινε ρεσιτάλ στη γαλλική πρωτεύουσα ως "... ο Γάλλος πιανίστας Κορκολής, εθνικότητας ελληνικής...". Παρακολουθεί σεμινάρια για διεύθυνση ορχήστρας, ενορχήστρωση με δασκάλους όπως ο διάσημος σολίστ Χόροβιτς και η Ιβόν Λεφεμπίρ κ.α. Παράλληλα γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογράφο. Έντεκα χρόνια μετά "αφήνει" την κλασσική μουσική και "χάνει" την γαλλική κρατική υποτροφία. Τότε αρχίζει να κάνει ανεξάρτητες παραγωγές δίσκων ως συνθέτης και ενορχηστρωτής και έρχονται και οι πρώτοι χρυσοί δίσκοι.

Για οικογενειακούς λόγους έρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα. Τότε κάνει τον πρώτο ελληνικό δίσκο γράφοντας μουσική για τη Μαρία Δημητριάδη και αμέσως μετά για τη Δήμητρα Γαλάνη (1989). Μαζί θα κάνουν τον δίσκο "Παλίρροια" σε μουσική δική του και στίχους Παρασκευά Καρασούλο. Από αυτή τη δουλειά θα αποκτήσουν διάρκεια τα τραγούδια "Δεν είσαι εδώ" και "Και σ' αγαπώ". Το 1988 θα κάνει την πρώτη του προσωπική ελληνική δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Λες κι είσαι νύχτα", σε συνεργασία και πάλι με τον Παρασκευά Καρασούλο. Γνωστά τραγούδια από αυτή τη δουλειά είναι, "Ζωή με το κομμάτι" και "Μισό - μισό".

Το 1991 επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα. Αρχικά κάνει διαφημιστικά και μουσικά σήματα για τους νεοσύστατους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η πρώτη δουλειά ενορχηστρωτή εκείνη την εποχή είναι στο δίσκο του Ανδρέα Μικρούτσικου στο "Χαμένο νησί". Μετά έρχεται η δεύτερη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Οι μέρες της φωτιάς". Γνωστό το ομώνυμο τραγούδι και το ντουέτο με την Κωνσταντίνα "Στους πέντε ανέμους". Την ίδια χρονιά (1991) θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία "Τούνελ" μαζί με την ηθοποιό Ελευθερία Βιδάκη.

Ενώ το 1993 θα συνθέσει τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Πάνω κάτω και πλαγίως". Το 1999 θα γράψει τη μουσική για την ταινία της Όλγας Μαλέα, "Η διακριτική γοητεία των αρσενικών". Μέχρι και το 1997 ασχολείται με το ελληνικό ποπ τραγούδι ως συνθέτης και ερμηνευτής των δικών του τραγουδιών. Το άνοιγμά του στην Ευρώπη πραγματώνεται με τη συνεργασία του με τη Βίκυ Λέανδρος και τον Χοσέ Καρρέρας οι οποίοι τραγουδούν το "Σκόνη και Θρύψαλλα" στο γκαλά του Καρρέρας αλλά και σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται και στο δίσκο "Gefuehle/Συναισθήματα" της Βίκυς ο οποίος σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων και παραμένει για αρκετούς μήνες στους καταλόγους επιτυχιών της Κεντρικής Ευρώπης. Την ίδια χρονιά (1997) συνεργάζεται δισκογραφικά με την μεγάλη κυρία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού Μαρινέλλα.

Από το 1998 "επιστρέφει" στην κλασσική μουσική με ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ηρώδειο καθώς και σε χώρες του εξωτερικού. Η λίστα με τις συνεργασίες του περιλαμβάνει τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Μάριο Φραγκούλη, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τη Μαντώ, τη Μελίνα Ασλανίδου, την Ντούλτσε Πόντες κ.α.

Ο Στέφανος κορκολής έχει συνθέσει τη μουσική του ύμνου των Special Olympics.

Το 2003 εμφανίστηκαν μαζί με την Ντούλτσε Πόντες στην Όπερα της Μπρατισλάβας στην Σλοβακία, επίσημα προσκεκλημένοι από τον Πορτογάλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Σλοβακία. Ο Στέφανος Κορκολής παρασημοφορήθηκε από τον Σλοβάκο πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συναυλίας.

Τον Απρίλιο του 2004 σε τελετή στην πρεσβευτική κατοικία στη Χάγη έδωσε ρεσιτάλ πιάνου για τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Κορκολής Στέφανος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

ΘΥΜΗ ΚΑΙΤΗ