ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
Ο αείμνηστος Θεόδωρος ήταν ο πρωτότοκος από τα τρία αγόρια του Λεωνίδα και της Χρυσούλας Παυλίδη. Γεννήθηκε στο Γιαννακοχώρι Νάουσας στις 10 Νοεμβρίου 1957.
Τον επόμενο χρόνο η οικογένεια μετακόμισε στη Νάουσα, και το 1959 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αρσένι Σκύδρας που ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας του.
Από μικρός είχε κλίση προς τη μουσική και μάλιστα την ποντιακή γι αυτό από μαθητής του δημοτικού, παράλληλα με το σχολείο παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στην εκκλησιαστική σχολή της Έδεσσας.
Ζήτησε από τον πατέρα του και του αγόρασε μια λύρα. Μόνος του προσπάθησε με πείσμα και υπομονή και τελικά κατάφερε να μάθει. Τα πρώτα βήματα σαν τραγουδιστής τα έκανε δίπλα στον συγχωριανό του Χρήστο Καρυπίδη, τραγουδώντας σε τοπικές εκδηλώσεις και πανηγύρια.
Αργότερα γνώρισε τον Νίκο Ιωαννίδη γνωστό ήδη τραγουδιστή και λυράρη και η γνωριμία αυτή ήταν καθοριστική για την μελλοντική πορεία του. Τελειώνοντας το δημοτικό πήγε ένα χρόνο στο γυμνάσιο Σκύδρας. Μετά συνέχισε τις σπουδές του σαν οικότροφος στη σχολή του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης στο τμήμα ηλεκτροσυγκολλητών.
Παράλληλα δούλευε στον ΟΣΕ την ημέρα, ενώ τα βράδια τραγουδούσε επαγγελματικά αλλά κρυφά από την οικογένειά του. Ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο σε ηλικία 16 χρονών, με τον λυράρη Αρχιμήδη Γεωργιάδη και τίτλο «Ο Πόντος περιμένει». Συνέχισε να τραγουδάει σε ποντιακά κέντρα της επαρχίας και για ένα διάστημα στην Αθήνα, ώσπου το 1976 ο Νίκος Ιωαννίδης τον επέλεξε σαν συνεργάτη του στην «Κομπαρσίτα» της Θεσσαλονίκης.
Έτσι άρχισε να γίνεται γνωστός στον κόσμο και να μπαίνει στις καρδιές του. Συνεργάστηκε με πολλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες του Ποντιακού χώρου όπως ο Χρύσανθος, ο Παυλάκης ο Δραμινός, Ο Παναγιώτης Ασλανίδης, Ο Ανέστης Μωϋσής, Ο Γιάννης Τσανάκαλης, ο Κώστας Σιώπης, ο Στάθης Νικολαΐδης, η Σοφία Παπαδοπούλου, ο Μπάμπης Κεμανατζίδης, ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο Στέλιος Χαλκίδης, ο στιχουργός Νάκος Ευσταθιάδης κ.α.
Παντρεύτηκε το 1982 την Αναστασία Παυλίδου και απέκτησαν δυο γιους, τον Λεωνίδα το 1983, και τον Στάθη το 1987. Τραγούδησε επανειλημμένα στα κέντρα «Αυλαία» και «Μίθριο» στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα.
Τα δύο τελευταία χρόνια τραγουδούσε στο Ποντιακό κέντρο «Λεμόνα» στις Αχαρνές Αττικής. Ηχογράφησε 19 δίσκους από τους οποίους οι 12 προσωπικοί και οι 7 συλλογικοί.
Συμμετείχε σε δύο βιντεοταινίες, «Τα αδέλφια» το 1989, και οι «Σεβνταλήδες» το 1990. Ήταν μια από τις πιο γνήσιες και εκφραστικές φωνές του Ποντιακού τραγουδιού.
Πέθανε: 17-09-2003