ΓΛΕΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
(Αθήνα 1944): γνωστός τραγουδοποιός (γιος της αδελφής του Γιάννη Ρίτσου και αδελφός της Δέσποινας Γλέζου). Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Αθηνών, την οποία εγκατέλειψε για τη μουσική, πρωτοεμφανιζόμενος σε "μπουάτ" της Πλάκας.
Πήρε μαθήματα πιάνου από τον Γιάννη Παπαδόπουλο και θεωρητικών από τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και τον Μιλτιάδη Κουτούγκο. Προσανατολίστηκε στο λεγόμενο έντεχνο ελλ. τραγούδι επηρεασμένος από τον Θεοδωράκη (ο οποίος ενορχήστρωσε και διηύθυνε το "Περιστεράκι της Φτωχιάς Αυλής" του Γλέζου με ερμηνευτή τον Γρ. Μπιθικώτση).
Στο Φεστιβάλ Λυκαβηττού 1966 ο Γλέζος παρουσιάστηκε ως ο νεότερος των συνθετών που πήραν μέρος. Στη διάρκεια της Δικτατορίας κατέφυγε στο εξωτερικό (Αγγλία,Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ). Στη Ν, Υόρκη μάλιστα ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής Λαϊκής Χορωδίας (που έδωσε 2 συναυλίες υπό τη διεύθυνση του Θεοδωράκη, με τον Γλέζο στο πιάνο).
Στις ΗΠΑ παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης, διεύθυνσης ορχ. και φωνητικής. Μετά την πτώση της Δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με την Μαρίζα Κωχ. Έγραψε Κύκλους τραγουδιών σε στίχους μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών (Ρίτσου, Καβάφη,Καρυωτάκη, Ελύτη, Λόρκα, Νερούντα, Χάινε, Χιμένεθ, κ.ά.) με 30 ώς 60 τραγούδια ανά Κύκλο!...
Πληθωρικός στις εμπνεύσεις του, έχει συνθέσει πολύ περισσότερα από 1.000 τραγούδια (!...). Οι σπουδαιότεροι δίσκοι του: "Η Ελένη του Μάη" (1968), "12 Τραγούδια του Λόρκα" (1969), "Emiliano Zapata" (1971), "Αντόνιο Τόρρες Χερέδια" (1974), "Χαρούμενος Πηγαίνω", "Αυτά που αγαπήσαμε" (1979), "Περιμένοντας τους βαρβάρους" (1979), κ.λπ.
Τα γνωστότερα τραγούδια του: "Ελένη του Μάη", "Νά 'χα τη δύναμη", "Κάθε Μάρτη, κάθε Απρίλη, κάθε Μάη", «Σαν τη φωτιά που χάνεται», «Τα γλυκά μου μυστικά», "Το κεράσι του Βαρδάρη", "Της Καλαμαριάς τ' αγόρια", "Καιρός να χαρείς", "Κόρντοβα", "Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά", "Νύχτα με τέσσερα φεγγάρια", "Αν πεθάνω άσε το μπαλκόνι ανοιχτό", "Η Λόλα", «Αποχαιρετισμός», «Κεφαλοδέσι», «Μπαλάντα των τριών ποταμών», «Χάρτινο τριαντάφυλλο», «Το τραγούδι του καβαλάρη», «Σεβιλιάνικο νανούρισμα», «Οι ρηγάδες της τράπουλας», «Το πρώτο φιλί», «Θάνατος την αυγή», κ.λπ.
Πηγές
Τάκης Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, 2001